Η Αρετή Καντζιούρα αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) το 2011. Από το 2011-2013 διετέλεσε Επιστημονικός συνεργάτης στην Α Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  ενώ παράλληλα από  το Δεκέμβριο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2014 εργάστηκε  ως συνεργάτης ιατρός στο Ογκολογικό Τμήμα του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. Το 2014 έλαβε τον Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Διεπιστημονικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών(ΔΠΜΣ) Ν&Ν Νανοτεχνολογίες και Νανοεπιστήμες, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με διπλωματική εργασία «Η μελέτη του ρόλου των καρκινικών δεικτών στον καρκίνο του πεπτικού συστήματος». Από το Δεκέμβριο του 2017  είναι Υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Χημείας, σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα διδακτορικής διατριβής ‘Νανοτεχνολογική προσέγγιση καρκινικών βιοδεικτών’ με υποτροφία από την Ε.Ο.Π.Ε (Έταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος). Το 2016  έλαβε τίτλο Επιμόρφωσης  πάνω  στην Καλλιέργεια και ταυτοποίηση με κυτταρομετρία ροής Μεσεγχυματικών κυττάρων σε συνθήκες καλής παρασκευαστικής πρακτικής GMP, στο Αριστοτέλειο  Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διαθέτει  Investigator Training Certificate ICH GCP, Good Clinical Practice και έχει συμμετέχει σε 6 διεθνείς κλινικές μελέτες φάσης 3 και 4.

Το Νοέμβριο του 2018 και 2019 παρακολούθησε ογκολογικά συμβούλια , τα εξωτερικά ιατρεία και τη χορήγηση  χημειοθεραπευτικών σχημάτων στη βραχεία νοσηλεία ασθενών με σάρκωμα, στην ομάδα Σαρκώματος ενηλίκων και εφήβων στο Macmillan Cancer Center UCLH, NHS founfation στο Λονδίνο. Έλαβε τον τίτλο ειδικότητας της Παθολογικής Ογκολογίας τον 09/2020 κατόπιν άσκησης του γενικού μέρους της Παθολογίας  συμπεριλαμβανομένου της εξάμηνης άσκησης στην Αιματολογία καθώς  και του Ειδικού Μέρους της  Παθολογικής Ογκολογίας στον Αντικαρκινικό Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης . Από το Δεκέμβριο του 2020 έως σήμερα είναι Επιμελήτρια Β’ με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο Β΄Χημειοθεραπευτικό Ογκολογικό Τμήμα του  Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη.

 Συμμετείχε σε περισσότερα από 100 επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και σε 30 διεθνή συνέδρια ενώ  έχει δώσει 90 επιστημονικές ομιλίες σε θέματα ογκολογίας ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε επιστημονικά συνέδρια , 30 από τις οποίες ως προφορικές ανακοινώσεις. Έχει τρεις δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά επιστημονικά συνέδρια ως μέλος της επιστημονικής επιτροπής.  Είναι μέλος της Ομάδας Νέων Ελλήνων Ογκολόγων (ΟΝΕΟ) από το 2011 και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΟΝΕΟ 2021-2023 ως υπεύθυνη εκπαίδευσης. Επίσης είναι μέλος της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογικής Ογκολογίας (ESMO), της εταιρείας «Γυναίκες στην Ογκολογία» (W4O Hellas), μέλος στην Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου Πεπτικού Συστήματος ΕΜ-ΚΑΠΕΣ από το 2017 , του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας (General Medical Council) από το 2019. Μέλος του American Society of Clinical Oncology(ASCO) από το 2020, μέλος του International Association for the Study of Lung cancer (IASCLC) από το 2017.